Principals
Tall rodó de vedella
02/03/2021
El Tall rodó és un plat tradicional. Es pot utilitzar d’acompanyament pèsols, xampinyons, bolets congelats, de pot o de secs
El plat no es complicat, però requereix de temps a la cuina, no us vull enganyar. Només hi heu de posar ganes i il·lusió, com amb totes les coses en aquesta vida. Avui us porto la recepta personal d'aquest plat.
Un tall rodó de 2 kg. acostuma a ser per a 8-10 persones.
INGREDIENTS:
1 tall rodó de vedella de 2 kg. aproximadament
3 cebes partides
2 porros tallats a rodanxes
2 tomàquets a quarts
2 pastanagues tallades a rodanxes
2 branques de julivert
6 dents d'alls
1 copa plena de conyac
2 fulles de llorer
pebre negre
oli d'oliva
1 bric de caldo
sal
ELABORACIÓ:
- Demaneu a la vostra carnissera el tall de llata i que us la lliguin.
- En una cassola gran i fonda, hi tirarem un bon raig d'oli d'oliva.
- Mentre s'escalfa l’oli anirem salant i empebrant la carn.
- Quan l'oli sigui roent (fort), poseu-hi la carn i marqueu-la per totes bandes.
- Que agafi bon coloret abaixem el foc a mitja potencia.
- Incorporem a la cassola la ceba a trossos, la pastanaga i el blanc dels porros a rodanxes, els alls pelats, el julivert i el llorer fins que estiguin ben poxats.
- A continuació hi aboquem una copa de conyac i esperem que s’evapori l’alcohol.
- 8.Incorporem els tomàquets a quarts. Però ja veureu com s'acaben desfent completament.
- Quan el tomàquet estigui desfet incorporem el brou calent, tapem i fiquem a foc baix entre 2 a 3 hores. Que faci xup xup....tranquil·lament i doneu-li la volta a la carn de tant en tant
- Una vegada feta la cocció es deixa refredar 2 o 3 hores.
- Una vegada fred es retira el tall, se li talla la malla o fil i s’embolica amb paper film transparent varies voltes i es fica a la nevera.
- Amb les verdures de la cocció una vegada s’han retirat les fulles de llorer, es trituren fins que quedi una salsa fina.
- Al dia següent es talla a fines rodanxes.
- Se incorpora a la cassola juntament amb l’acompanyament que hagis preparat (xampinyons, bolets o pèsols) i la salsa triturada
- Ara ja podem encendre el foc, a mig gas. Ho courem uns 20 minuts més.
Recepta de Rosita Botam - 2020